Ve středu 2. 10. se žáci ze čtvrté a páté třídy rozjeli prozkoumat Staré Město pod Sněžníkem a jeho okolí. V rámci projektu děti dopoledne navštívily místní firmu Probio, ve které se seznamovaly s procesem zpracování obilného zrna, jeho proměnou na mouku či krupici, následným balením, skládáním a uskladněním. Všichni si také mohli prohlédnout prostory bezlepkového biomlýna, jediného v Evropě. Nakonec přišla na řadu místní bioprodejna, ve které jsme nalezli pestrý výběr biopotravin. Paní učitelky také nezapomněly nakoupit čerstvou mouku pro zítřejší plánované pečení chleba. Odpoledne se konečně umoudřilo počasí, přestalo pršet, a tak jsme se mohli vydat na rozhlednu s krásným jménem – Stříbrná Twiggy – v Hynčicích pod Sušinou. Odměnou za výstup do prudkého kopce a 152 schodů byl pěkný výhled na okolí Starého Města.

Následující den, ve čtvrtek 3. 10., se žáci přesvědčili o tom, že péct chleba není chvilková záležitost. Z připraveného žitného rozkvasu jsme společně uhnětli chlebové těsto, ale to byl teprve začátek. V průběhu dopoledne jsme těsto museli opakovaně překládat a vytahovat, pak nechat znovu kynout, a nakonec zformovat do proutěné ošatky a pod bedlivým dohledem upéct. Mezitím jsme se samozřejmě taky učili, napsali jsme si podrobný recept, a také si na obrázkovém příběhu zopakovali cestu obilného zrnka z pole až ke chlebu. To už čerstvě upečené bochníčky voněly po celé škole.

Protože se ale horký chléb jíst nedá, čekal na nás ve lněných sáčcích do pátečního rána. Voněl pořád stejně báječně. S máslem, medem, marmeládou i pomazánkou chutnal úplně každému. Projekt se vydařil na jedničku.